УКРАЇНА

Участь Координатора Консорціму EEN- Україна у Форумі Aviation 2017 у Лінці
12-14 листопада 2017

З 12 по 14 листопада 2017 року у м.Лінц (Австрія) пройшов Форум Aviation 2017, де зустрілися компанії та науково-дослідні інститути в галузі авіації та легких конструкцій з усього світу. Консорцім EEN-Ukraine став співорганізатором авіаційного заходу. Офіційний веб-сайт заходу.

AVIATION 2017 - це найкраще місце для пошуку нових партнерів у сфері бізнесу, технологій та досліджень, а також отримання більш детальної інформації про Верхню Австрію, як однієї з передових країн у авіації та виробництві легких літаючих конструкцій. Aviation 2017 складався з 3-х частин:

  1. Штучний інтелект;
  2. B2B-Meetings;
  3. Візит до провідних компаній.

Захід розпочався 12 листопада з семінару "Штучний інтелект" в Центрі Ars Electronica у Лінці.

14 листопада були запрошені усі учасники Aviation2017 Форуму відвідати FACC та ComLT Composite Lab & Test - дві найбільші компанії австрійської авіаційної галузі.

13 листопада відбувалися B2B зустрічі в яких взяла участь Координатор Консорціуму EEN-Ukraine д-р Олена Фесенко. Вона провела переговори з представниками низки компаній авіаційної галузі.

«Стрімкий розвиток хмарних технологій, інтернету та різних додатків для гаджетів призводить до того, що з'являються нові моделі бізнесу. Він стає все більше інтернаціональним, компанії ширше використовують аутсорсинг. Це починає використовуватись і в авіабудуванні, хоча ця галузь є традиційно досить консервативною»,- зазначила Олена Фесенко. Відбулися плідні дискусії про підтримку інноваційного менеджменту, розбудови сітки партнерів. На зустрічі пройшло ознайомлення з новими інструментами надання послуг контролю, відповідними сервісами їх підтримки, а також встановленними європейськими стандартами оцінки інноваційного менеджменту. Партнери успішно обмінялися практичним досвідом та контактами.

У рамках цієї B2B зустрічі проходила секція Company mission. Координатор EEN-Ukraine Косорціуму Олена Фесенко прийняла участь у 10 зустрічах з представниками компаній, що працюють в авіаційній галузі. Вона представила 6 українських підприємств цієї галузі та розповсюдила рекламну продукцію з метою інформування потенційних партнерів для налагодження співпраці. Серед цікавих іноземних компаній були виробники різних композитів, зокрема вуглецевих, скловидних волокон, ліній прес-форм, технології вимірювання вібрації та її зменшення, системи балансу та з'єднання великих частин літаку. Останнє важливо тому, що літаки будуються великими блоками, які потім мають прецезійно бути поєднаними. Інколи окремі блоки досягають 15 м в довжину та до 5 метрів у висоту, а точність маніпуляцій такими частинами сягає міліметри.

Також на Форумі Aviation2017 розповідали про "розумні" технології та штучний інтелект для аналізу великих масивів даних, зокрема зображення та звуку. Ці технології поступово починають використовуватись для безпекового контролю в аеропортах. Крім того, показували технології симуляції як відео, так і звуку. Вражає сучасний рівень можливостей створення якісного симулюваного відео, яке можна відрізнити від справжнього лише застосовуючи спеціальну апаратуру.

На Форумі розглядали використання штучного інтелекту в машино та роботобудуванні. Автономні системи майбутнього будуть керуватися штучним інтелектом та стане можливим навчання машин. Це буде мати прямий вплив на самостійність роботів та їх зв'язок між собою.

Тож, на Форумі Aviation 2017 відбулося багато цікавих подій. Зокрема, продемонстрували танці, об’ємні фігури у виконанні масивів дронів. Це виглядає як салют, якій можна запрограмувати. Вони можуть вже утворювати фігури, різні надписи у повітрі, також розробили на основі дронів інтерактивні світильники з сенсорами руху і голосу для домашнього використання. Нині у провідних країнах світу у авіаційній галузі намагаються використовувати, не лише 3D-printing, але й вже 4D- printing. Вважається, що це значно змінить принципи дизайну та виробництва в авіабудуванні.

Захід став також платформою з надання можливості компаніям та науково-дослідним інститутам у галузі авіації унікальної можливості розширити свою мережу та знайти нових ділових партнерів. Зацікавлені сторони могли також зареєструватися в Інтернеті та представити свої пропозиції співпраці міжнародній аудиторії.